Για το 2019 παραπέμπεται και η προκήρυξη του κοινού διαγωνισμού αιολικών και φωτοβολταϊκών

Στην αρχή ο προγραμματισμός (τόσο του υπουργείου ΠΕΝ όσο και της ΡΑΕ) έλεγε ότι ο κοινός διαγωνισμός για μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα ή έργα με κοινό σημείο σύνδεσης (διαγωνισμός neutral technology) θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018.

Στη συνέχεια ο προγραμματισμός της ΡΑΕ έλεγε ότι θα δημοσιευθεί η προκήρυξη εντός του 2018, αλλά ο ίδιος ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί εντός του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, έχει και αυτό το σχέδιο εγκαταλειφθεί για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι  ότι η ακύρωση του πρόσφατου διαγωνισμού για την κατηγορία των «μεγάλων» φωτοβολταϊκών, από 1 έως 20 Μεγαβάτ, δημιουργεί άλλες προτεραιότητες, καθώς τώρα θα πρέπει να ετοιμαστεί η επανάληψή του εντός του Ιανουαρίου, όπως δεσμεύθηκε η ΡΑΕ.

Ο δεύτερος είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σήμερα ώριμα έργα (δηλαδή έργα που να έχουν οριστικούς όρους σύνδεσης) τα οποία θα μπορούσαν να προσέλθουν και να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο διαγωνισμό, ο οποίος ως γνωστόν αφορά έργα 400 MW  αιολικών άνω των 50 MW και φωτοβολταϊκών άνω των 20 MW.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αρχή του νέου έτους θα βγεί σε διαβούλευση το σχέδιο της προκήρυξης και στη συνέχεια θα καθοριστεί ο χρόνος της διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η μη ύπαρξη, σήμερα, έργων με οριστικούς όρους σύνδεσης, είναι κάτι αναμενόμενο, καθώς ουδείς επενδυτής σπεύδει να καταθέσει τις υψηλές εγγυητικές που απαιτούνται από το Διαχειριστή για το σκοπό αυτό, πριν δει την προκήρυξη του διαγωνισμού ώστε να γνωρίζει εάν έχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον η κάθοδος στο διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τους αυτόνομους διαγωνισμούς για αιολικά και φωτοβολταϊκά, και μετά τον κοινό διαγωνισμό για τις δύο αυτές τεχνολογίες, η ΡΑΕ μέσα στην επόμενη διετία έχει να κάνει τους εξής διαγωνισμούς:

  • Διαγωνισμοί για Μη Ώριμα Έργα (π.χ. Καλώδιο Ν. Μάκρης – Πολυποτάμου ή για τις Κυκλάδες μετά τη διασύνδεση)
  • Διαγωνισμοί για τα 3 έξυπνα νησιά
  • Διαγωνισμοί για τις μικρές ανεμογεννήτριες, εφόσον ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για την διαθέσιμη ισχύ που προκύπτει σε κάθε ένα αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα

Πηγή: energypress.gr, άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,5MW. Bρίσκεται στην Βοιωτία και Εύβοια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Ενεργειακές κοινότητες Αγρίνιου 95ΜW   

Ενεργειακές κοινότητες Αγρίνιου 95ΜW    Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχία  , ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020 και σε συνεργασία με τον Αγροτικό

EC NORTHWESTCO 3MW

EC NORTHWESTCO 3MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

elΕλληνικά