Ενεργειακές κοινότητες: Μετά το Πάσχα η υποβολή αιτήσεων για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ – Αιτήματα υπό το νέο καθεστώς θα δέχεται ο ΔΕΔΔΗΕ

Όπως τόνισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, το αντικείμενο των ενεργειακών κοινοτήτων αναμένεται να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει από ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση και βιομάζα, μέχρι αποθήκευση και προμήθεια ενέργειας.

Σε πρώτη φάση, ωστόσο, η πολιτική της κυβέρνησης εστιάζει στην προώθηση και παροχή κινήτρων για τις ενεργειακές κοινότητες με αντικείμενο την παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ αλλά και την ηλεκτροκίνηση, κατηγορίες στις οποίες έτσι κι αλλιώς ανήκουν οι περισσότερες υπό δημιουργία κοινότητες.

Τα κίνητρα αυτά θα περιλαμβάνουν την μείωση των απαιτούμενων εγγυητικών επιστολών αλλά και, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, την χρηματοδότηση των κοινοτήτων μέσω ΕΣΠΑ. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Δημήτρης Τσέκερης, η κατανομή των 25 εκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος αναμένεται να γίνει μέσω συγκριτικής αξιολόγησης των αιτήσεων που θα υποβληθούν, αφού το διαθέσιμο ποσό εκτιμάται ότι δεν θα μπορεί να καλύψει πλήρως την αυξημένη ζήτηση.

Η υποβολή αιτήσεων για χρηματοδότηση από τους ενδιαφερόμενους δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, καθώς είναι προγραμματισμένο να ανοίξει το Πρόγραμμα μετά το Πάσχα.

Η συγκεκριμένη δεν είναι, ωστόσο, η μοναδική εξέλιξη στο θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων, αφού όπως ανακοίνωσε ο Φώτης Γάκης, τομεάρχης ρυθμιστικών θεμάτων του ΔΕΔΔΗΕ, το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα στις αρχές Μαΐου ο Διαχειριστής θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήματα από ενεργειακές κοινότητες για net metering και εικονικό net metering, με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει πλέον μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ως γνωστόν, με την υπουργική απόφαση θεσπίστηκε σειρά κινήτρων και ευνοϊκών διατάξεων για τις ενεργειακές κοινότητες.

Πηγή: www.energypress.gr, άρθρο του Χρήστου Παναγούλη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,5MW. Bρίσκεται στην Βοιωτία και Εύβοια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Ενεργειακές κοινότητες Αγρίνιου 95ΜW   

Ενεργειακές κοινότητες Αγρίνιου 95ΜW    Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχία  , ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020 και σε συνεργασία με τον Αγροτικό

EC NORTHWESTCO 3MW

EC NORTHWESTCO 3MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

elΕλληνικά