«Κώδωνας κινδύνου» από τις τράπεζες ενόψει των διαγωνισμών ΑΠΕ – Άγνωστες χρεώσεις και «παγίδες» που αυξάνουν το κόστος

Ιδιαίτερα θερμό είναι το ενδιαφέρον των τραπεζών για να μπούν δυναμικά στη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ,  κατά τη νέα περίοδο για την οποία το εναρκτήριο λάκτισμα δίνεται στην πραγματικότητα τη Δευτέρα με τους τρείς διαγωνισμούς που έχει προγραμματίσει η ΡΑΕ (ένας για αιολικά, ένας για μικρά φωτοβολταϊκά και ένας για μεγάλα).

Ωστόσο, τραπεζικές πηγές μιλώντας στο energypress κάνουν λόγο για ιδιαίτερη προσοχή που απαιτείται εκ μέρους των υποψήφιων επενδυτών, καθώς το νέο καθεστώς αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα και οι όροι βιωσιμότητας των «πράσινων» επενδύσεων πρέπει να επανεξεταστούν υπό νέο πρίσμα.

Ειδικότερα, γίνεται αναφορά σε πρόσθετα κόστη και χρεώσεις στη λειτουργία ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, κόστη που δεν υπήρχαν στο παλιό καθεστώς, και τα οποία επηρεάζουν αρνητικά το τελικό οικονομικό του αποτέλεσμα. Τα κόστη αυτά είναι βεβαίως γνωστά και οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν. Παρόλα αυτά, επειδή πρόκειται για καινούργιο καθεστώς οι τράπεζες που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα έργα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Το πρώτο κριτήριο που πρέπει να έχει ένας επενδυτής για να διαμορφώσει την προσφορά που θα κάνει στο διαγωνισμό είναι η οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Αλλιώς μπορεί να παγιδευτεί σε μια τιμή προσφοράς που μπορεί μεν να του εξασφαλίσει επιτυχία στο διαγωνισμό, δηλαδή να «περάσει» το έργο του, αλλά στην ουσία να φορτωθεί για 20 χρόνια μια ασύμφορη τιμή πώλησης της ενέργειας που θα παράγει και συνεπώς να βρεθεί μπροστά σε μια μακροχρόνια αρνητική έκπληξη» λέγεται χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση των αιολικών πάρκων, οι επιπρόσθετες χρεώσεις που οφείλει να λάβει υπόψη του ο επενδυτής αφορούν:

  • Αντισταθμιστικά Δήμων και Δημοτών: 3% επί των εσόδων του έργου
  • Διακοψιμότητα  (Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού): 1,3% – 2% επί των εσόδων του έργου
  • Χρέωση Λειτουργίας ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης, πρώην ΛΑΓΗΕ): 0,17 – 0,35 €/MWh
  • Κόστος εκπροσώπησης και αποκλίσεων μέσω ΦΟΣΕΤΕΚ (Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου) ή ΦΟΣΕ (Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης) που αναμένεται να προσφέρουν τις πιο συμφέρουσες τιμές για τους Παραγωγούς:  4 – 8,5 €/MWh.
  • Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται μηνιαίως για το σύνολο των έργων της κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ βάσει της Ειδικής Τιμής Αγοράς ΕΤΑ. Αυτή η διακύμανση σε ετήσια βάση μπορεί να φτάσει και 0,4€/MWh χαμηλότερα σε σχέση με την Τιμή Αναφοράς Χ, για την τεχνολογία των Αιολικών Πάρκων όπως έχουν δείξει σχετικές προσομοιώσεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνομιλητών του energypress, oι παραπάνω χρεώσεις, αν υπολογιστούν στην ανώτατη τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, δηλ. στα 90€/MWh για τα αιολικά, αθροίζονται περίπου στα 8 έως 13,8 €/MWh, δηλαδή μπορούν να αποτελέσουν πάνω από το 15% μιας προσφοράς!

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σύστημα εγκατάστασης ΑΠΕ μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών, αλλάζει και ο τρόπος αποζημίωσης των σταθμών για το ρεύμα που εγχέουν στο σύστημα: Κάθε έργο  που θα επιλεγεί στον αντίστοιχο διαγωνισμό, έχοντας δώσει ως προσφορά μια τιμή  Χ, θα αποζημιώνεται εν μέρει από την ημερήσια αγορά ενέργειας και θα συμπληρώνει κάθε μήνα την αποζημίωσή του με το ποσό της δημόσιας λειτουργικής ενίσχυσης, μέχρι να φθάσει την παραπάνω τιμή Χ που έδωσε στο διαγωνισμό.

Πηγή: energypress.gr, άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

Organometal 40kW

Organometal 40kW Φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 40 kWp. Bρίσκεται στη θέση “Ντάμπαση” στα Οινόφυτα του νομού Βοιωτίας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2017. Πρόκειται για σύστημα

Αρχαία Ήλιδα 500kW

Αρχαία Ήλιδα 500kW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 498,96 kWp. Bρίσκεται στη θέση “Σπαρτοκατάραχο” του Δήμου Ήλιδας του Νομού Ηλείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2018 και παράγει

Υδροηλεκτρικά – Σαμαρίνα 990 kW

Σαμαρίνα 990 kW Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 990 kW. Βρίσκεται στο ρέμα Σαμαρινιώτικο, στη Σαμαρίνα του νομού Γρεβενών. Όνομα Συστήματος Σαμαρίνα 990 kW Χειριστής Αρίνα

Υδροηλεκτρικά – Δέση 999kW

Δέση 999kW Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 999 kW. Βρίσκεται στον ποταμό Βενέτικο, στη θέση Δέση του νομού Γρεβενών. Παρουσίαση κατασκευής έργου: https://vimeo.com/200854062  Όνομα Συστήματος Δέση

Bιοαέριο – Μπισιρίτσας 100 kW

Μπισιρίτσας 100kW Μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου με σκοπό τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος (100 kWe). Βρίσκεται  δίπλα σε χοιροτροφική μονάδα κοντά στα Σέρβια