Ορίζοντας 2020: 30 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε βιώσιμη ενέργεια και ενεργειακή απόδοση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Περαιτέρω ευκαιρίες χρηματοδότησης σε έργα βιώσιμης ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης στα πλαίσια του «Ορίζοντας 2020» ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από το διευρυμένο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια των Φόρουμ Επενδύσεων για τη Βιώσιμη Ενέργεια.

Συγκεκριμένα, έχουν τεθεί σε ισχύ πέντε καινούριες προσκλήσεις χρηματοδότησης για διαφορετικά κέντρα δράσης.

Όπως μεταδίδει το euractiv.gr, η πρώτη πρόσκληση αφορά χρηματοδότηση ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί σε έργα που θα θέτουν σε πρώτο πλάνο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μέσο ολοκληρωμένων υπηρεσιών ανακαίνισης σε προσωπικές κατοικίες.

Το ίδιο ποσό θα επενδυθεί και στην ανάπτυξη μεγαλύτερων έργων στο τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, παρόμοιο με το μηχανισμό ELENA, και με έμφαση στις επενδύσεις μεταξύ 7,5 και 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, στόχος είναι να επεκταθεί η χρήση ευέλικτων τεχνικών που θα αξιοποιούν τη φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή απόδοση και θα την ενσωματώνουν καθημερινλα στις διαδικασίες κατασκευής και ανανέωσης.

Με κριτήριο το συγκεκριμένο πυλώνα, έξι εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διατεθούν για δράσεις καινοτομίας και επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης καθώς επίσης ακόμη έξι εκατομμύρια με σκοπό την ενσωμάτωση των συγκεκριμένων καινομιών και τεχνολογιών.

Τέλος, τέσσερα εκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη προϊόντων και έξυπνων υπηρεσιών που θα επικεντρώνονται στην διεύρυνση της αγοράς της ενεργειακής απόδοσης.

Τι είναι το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020

Βασικοί στόχοι της Επιτροπής στα πλαίσια του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» είναι να αναπτυχθεί η έννοια της ενεργειακής απόδοσης στην πράξη και να επεκταθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη οι εφαρμογές και τα έργα που θα θέτουν σε πρώτο πλάνο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στους κεντρικούς τομείς δράσεων συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη τεχνολογιών και προϊόντων σε σχέση με τις εκμπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ευρύτερη περιβαλλοντική έρευνα και τις υψηλές τεχνολογίες.

Οι αιτήσεις για τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι ανοιχτά προς όλους και έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2018.

Περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με την αίτηση ή για σχετικά ηλεκτρονικά σεμινάρια και εκδηλώσεις, αλλά και επιπλέον γενικές πληροφορίες σχετικά με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων ή τον τρόπο σύνταξης μιας καλής πρότασης, είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό τόπο της ενημερωτικής ημερίδας της 25ηςΟκτωβρίου 2017, στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Φόρουμ Επενδύσεων για τη Βιώσιμη Ενέργεια.

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

Organometal 40kW

Organometal 40kW Φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 40 kWp. Bρίσκεται στη θέση “Ντάμπαση” στα Οινόφυτα του νομού Βοιωτίας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2017. Πρόκειται για σύστημα

Αρχαία Ήλιδα 500kW

Αρχαία Ήλιδα 500kW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 498,96 kWp. Bρίσκεται στη θέση “Σπαρτοκατάραχο” του Δήμου Ήλιδας του Νομού Ηλείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2018 και παράγει

Υδροηλεκτρικά – Σαμαρίνα 990 kW

Σαμαρίνα 990 kW Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 990 kW. Βρίσκεται στο ρέμα Σαμαρινιώτικο, στη Σαμαρίνα του νομού Γρεβενών. Όνομα Συστήματος Σαμαρίνα 990 kW Χειριστής Αρίνα

Υδροηλεκτρικά – Δέση 999kW

Δέση 999kW Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 999 kW. Βρίσκεται στον ποταμό Βενέτικο, στη θέση Δέση του νομού Γρεβενών. Παρουσίαση κατασκευής έργου: https://vimeo.com/200854062  Όνομα Συστήματος Δέση

Bιοαέριο – Μπισιρίτσας 100 kW

Μπισιρίτσας 100kW Μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου με σκοπό τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος (100 kWe). Βρίσκεται  δίπλα σε χοιροτροφική μονάδα κοντά στα Σέρβια