«Πιλότος» για το ενεργειακό πρόβλημα των νησιών το υβριδικό έργο TILOS

Το Έργο TILOS καινοτομεί και αλλάζει τα δεδομένα στην ενέργεια. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο η ενέργεια παράγεται και καταναλώνεται, αναδεικνύοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ) ως πρωταγωνιστή ενός κόσμου που αλλάζει προς το καλύτερο.

Το βραβευμένο πανευρωπαϊκά υβριδικό Έργο TILOS σηματοδοτεί μιαεφαρμοσμένη λύση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί βιώσιμα και αποτελεσματικά το ενεργειακό πρόβλημα των νησιών μας.

Η βάση στην οποία στηρίζεται το έργο είναι η αξιοποίηση του πλούσιου και ανεξάντλητου αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών. Συνδυάζει δηλαδή την αιολική παραγωγή και την παραγωγή από φωτοβολταϊκά με ενδιάμεση αποθήκευση σε συσσωρευτές (μπαταρίες), ενώ παράλληλα, διαχειρίζεται το ενεργειακό σύστημα προβλέποντας την μελλοντική παραγωγή από ΑΠΕ και μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.

Ο αμιγώς ελληνικός ενεργειακός όμιλος EUNICE (Eunice Energy GroupEEG) στηρίζει εμπράκτως την ελληνική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια, πρωτοπορεί και επενδύει σε έργα ΑΠΕ και στην ενέργεια συνολικότερα. Ο όμιλος Eunice Energy Group από νωρίς συμμετείχε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Έργου, καλύπτοντας με ίδιους πόρους το κόστος επένδυσης για την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού, οι εγκαταστάσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αποθήκευση της ενέργειας από ΑΠΕ σε συσσωρευτές, στην παρθενική της εφαρμογή στο Έργο TILOSαλλάζει ριζικά τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας καθώς μετριάζει τη στοχαστικότητά τους και τις καθιστά αναμφισβήτητα ως την μελλοντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Παράλληλα, στο Έργο θα έχουμε την πρώτη επίσημη σε απόλυτη λειτουργία και εφαρμογή, είσοδο της σύγχρονης τεχνολογίας λογισμικού (software) στην ενέργεια, αυτό είναι που θα απογειώσει τις μελλοντικές εξελίξεις στον κόσμο. Η σταδιακή μετάβαση των καταναλωτών ή ομάδων αυτών, ή ολόκληρων νησιών, σε παραγωγούς-καταναλωτές(prosumers, από τη συγχώνευση των λέξεων consumer και producer) είναι το μέλλον, και το Έργο TILOS φέρνει το μέλλον πιο κοντά.

Η ενσωματωμένη στο Έργο πρόβλεψη της μελλοντικής αιολικής και ηλιακής παραγωγής, εφαρμόζοντας προηγμένες τεχνικές πρόγνωσης, καθώς και η εγκατάσταση, για πρώτη φορά στη χώρα μας σε ευρεία κλίμακα, έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ενέργειας (Smart energy meters), προσφέρουν στο Έργο τη δυνατότητα βέλτιστης διείσδυσης της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ σε συνδυασμό με τον έλεγχο της τοπικής κατανάλωσης ενέργειας.

Οι δυνατότητες όμως του Έργου δεν σταματούν εδώ, καθώς, αφενός, εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας και βελτιστοποιεί τη χρήση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο και αφετέρου, η περίσσεια ενέργειας από ΑΠΕ, μέσω έξυπνης διαχείρισης, δύναται να προσφερθεί για την τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων για τις τοπικές μεταφορές.

Τα οφέλη της χώρας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, είναι άμεσα και σημαντικά, καθώς μεγιστοποιείται η παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, προσφέρονται έσοδα στην τοπική κοινωνία, απεξαρτητοποιείται η χώρα μας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας εκμεταλλευόμενη εγχώριες και ανεξάντλητες πηγές, όπως ο ήλιος και ο άνεμος. Ωστόσο, εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη για κάθε μεμονωμένο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αφού άμεσα θα μειωθούν τα ποσά που καταβάλει για Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ). Μελλοντικά, θα προσφέρονται ευέλικτα πακέτα χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την κατανάλωση, αφού όμως ληφθεί υπόψη και η παραγωγή, μεταφραζόμενα σε σημαντικό οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή. Τέλος, η εκμετάλλευση των ηλεκτρικών οχημάτων θα αλλάξει εκ βάθρων τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε ηλεκτρική ενέργεια και μεταφερόμαστε, ενώ παράλληλα σταθεροποιείται και λειτουργεί οικονομικότερα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Όπως προαναφέρθηκε, το έργο TILOS του  ενεργειακού ομίλου EUNICE ENERGY GROUP (EEG) πρόσφατα βραβεύθηκε για την καινοτομία του με το Βραβείο Ενεργειακού Νησιού και το Βραβείο Κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://eunice-group.com/

 
 
Πήγη: energypress.gr

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Αστρίτσα 1 MW

Αστρίτσα 1 MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 999 kWp. Βρίσκεται στη θέση Αστρίτσα στο δήμο Παλαμά του νομού Καρδίτσας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499kWp. Bρίσκεται στη θέση Αγκινάρα στο δήμο Πύργου του νομού Ηλείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το

Ερμής 1 0,5ΜW

Ερμής 1 0,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Παλιούρια στο δημοτικό διαμέρισμα Πετρανών στο δήμο Κοζάνης του νομού Κοζάνης. Ξεκίνησε τη λειτουργία

Καλάτζη II 0,5MW

Καλάτζη II 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Καλάτζη, στο Δομοκό του νομού Φθιώτιδας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και παράγει

elΕλληνικά