Σαφείς στόχους και ρυθμιστικό πλαίσιο για τα αιολικά ζητούν 21 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και φορείς

Κοινή επιστολή έστειλαν 21 εταιρείες και φορείς στο Συμβούλιο της Ε.Ε. προκειμένου να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον του κλάδου των αιολικών στην Ευρώπη.

Όπως τονίζουν, με αφορμή τις τρέχουσες συζητήσεις για το νέο μηχανισμό διακυβέρνησης του καθαρού ενεργειακού πακέτου, «οι χώρες που πέτυχαν την εντονότερη μείωση του κόστους των αιολικών είναι αυτές που πρόσφεραν τη μέγιστη ορατότητα στο ρυθμιστικό τους πλαίσιο. Είμαστε ένας κλάδος που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Αυτές δημιουργούν αποδόσεις και οικονομίες κλίμακας και μειώνουν το κόστος».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πενταετές πρόγραμμα δημοπρασιών για υπεράκτια αιολικά με 700 μεγαβάτ ετησίως. Οι εταιρείες ενδιαφέρθηκαν για τη διαδικασία και το κόστος της τεχνολογίας υποχώρησε.

Παράλληλα, στην επιστολή σημειώνεται: «Αναμένουμε ο νέος μηχανισμός διακυβέρνησης να προσφέρει ορατότητα και βεβαιότητα στους επενδυτές ΑΠΕ, όπως ο αντίστοιχος του 2020. Παρόλα αυτά, πολλά από τα στοιχεία των προτάσεων της Κομισιόν έχουν υπονομευτεί στις συζητήσεις του Συμβουλίου».

Για παράδειγμα, το χρονοδιάγραμμα για τα εθνικά σχέδια δράσης του 2030 παρατάθηκε, ενώ οι στόχοι είναι πολύ πιο χαλαροί. Ενόψει της στρατηγικής κατεύθυνσης που αναμένεται να δώσει σήμερα το COREPER για τα ανωτέρω ζητήματα, οι υπογράφοντες ζητούν από τις κυβερνήσεις να δείξουν φιλοδοξία στα εξής βασικά θέματα:

1) Οι επενδυτές χρειάζονται διαφάνεια για την μελλοντική ισχύ ανά τεχνολογία.

2) Χρειάζονται λεπτομερή και ξεκάθαρα εθνικά σχέδια δράσης.

3) Είναι απαραίτητες αξιόπιστες τροχιές που αφορούν την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

4) Χρειάζεται επαρκής εποπτεία για την επίτευξη των στόχων.

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,5MW. Bρίσκεται στην Βοιωτία και Εύβοια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Ενεργειακές κοινότητες Αγρίνιου 95ΜW   

Ενεργειακές κοινότητες Αγρίνιου 95ΜW    Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχία  , ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020 και σε συνεργασία με τον Αγροτικό

EC NORTHWESTCO 3MW

EC NORTHWESTCO 3MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

elΕλληνικά