Σε λειτουργία η πρώτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στον κόσμο που συνδυάζει υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια

Ο πρώτος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως που συνδυάζει υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια ξεκίνησε να λειτουργεί στην Πορτογαλία, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Το φράγμα Alto Rabagão στο Montalegre έχει εξοπλιστεί με 840 πλωτούς ηλιακούς συλλέκτες, γεγονός που αυξάνει τη μέγιστη χωρητικότητα του εργοστασίου κατά 220 κιλοβάτ, σύμφωνα μετην εταιρεία Ciel & Terre (C & T), κατασκευαστών των πάνελ.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να παράγει 332 μεγαβάτ ώρες εντός του πρώτου έτους, το οποίο είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει 100 σπίτια για ένα χρόνο.

Εάν το έργο φράγματος αποδειχθεί επιτυχές, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό σε άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, η οποία αναμένεται ότι η ζήτηση θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το έτος 2050, αναφέρει η Huffington Post.

Η χρησιμότητα του έργου, Energias de Portugal (EDP), διεξάγει μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

“Έχει όλα τα συστατικά για να επιτύχει μια λύση αυτού του είδους”, δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος EDP Paulo Pinto στο Diário de Notícias.

Η C&T ανέπτυξε τα πάνελ ως μέρος του κατοχυρωμένου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πλωτού ηλιακού συστήματος Hydrelio, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Η τεχνολογία του επιτρέπει την τοποθέτηση επιπλεόντων φωτοβολταϊκών (FPV) πλαισίων σε μεγάλα σώματα ή νερό, αντί να είναι τοποθετημένα σε έδαφος και να καταλαμβάνουν έδαφος.

Επιπλέον, οι πίνακες είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά και συμβάλλουν στη μείωση της εξάτμισης του νερού, της αργής ανάπτυξης των φυκιών με την προστασία του νερού και τη μείωση της διάβρωσης των δεξαμενών μειώνοντας τα κύματα μέσα σε αυτό.

Ο κύριος σκοπός των πάνελ των FPV είναι να παράγουν ενέργεια σε ένα τεχνητό, αχρησιμοποίητο σώμα νερού…

Η τοποθέτησή τους στα φράγματα επιτρέπει την παραγωγή περισσότερης ενέργειας και καθιστά τα εργοστάσια ακόμα πιο κερδοφόρα, καθώς τα πάνελ μπορούν να συλλέγουν ηλιακό φως για ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και να εξοικονομούν υδροηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του βράδυ και των αιχμών αιχμής.

Σήμερα εκτιμάται ότι 400 GW ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παραχθεί εάν το 10% των 50 μεγαλύτερων φραγμάτων στον κόσμο καλύπτονται με πάνελ,.

Το Alto Rabagão άνοιξε για πρώτη φορά το 1964 και έχει ισχύ ισχύος 68 MW χωρίς τα πάνελ. Το νερό του φτάνει σε βάθος περίπου 200 ποδιών.

Δείτε σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=hMHbFS0ucrQ

 

Πηγή: energypress.gr

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

Organometal 40kW

Organometal 40kW Φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 40 kWp. Bρίσκεται στη θέση “Ντάμπαση” στα Οινόφυτα του νομού Βοιωτίας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2017. Πρόκειται για σύστημα

Αρχαία Ήλιδα 500kW

Αρχαία Ήλιδα 500kW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 498,96 kWp. Bρίσκεται στη θέση “Σπαρτοκατάραχο” του Δήμου Ήλιδας του Νομού Ηλείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2018 και παράγει

Υδροηλεκτρικά – Σαμαρίνα 990 kW

Σαμαρίνα 990 kW Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 990 kW. Βρίσκεται στο ρέμα Σαμαρινιώτικο, στη Σαμαρίνα του νομού Γρεβενών. Όνομα Συστήματος Σαμαρίνα 990 kW Χειριστής Αρίνα

Υδροηλεκτρικά – Δέση 999kW

Δέση 999kW Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 999 kW. Βρίσκεται στον ποταμό Βενέτικο, στη θέση Δέση του νομού Γρεβενών. Παρουσίαση κατασκευής έργου: https://vimeo.com/200854062  Όνομα Συστήματος Δέση

Bιοαέριο – Μπισιρίτσας 100 kW

Μπισιρίτσας 100kW Μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου με σκοπό τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος (100 kWe). Βρίσκεται  δίπλα σε χοιροτροφική μονάδα κοντά στα Σέρβια