Τον Απρίλιο οι πρώτοι ξεχωριστοί διαγωνισμοί για την εγκατάσταση 100 MW νέων αιολικών και 100 MW νέων φωτοβολταϊκών

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η κατάρτιση των δύο Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του νέου πλαισίου για την εγκατάσταση ΑΠΕ και συγκεκριμένα για να οριστούν οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών που προβλέπονται (πόσοι γύροι θα γίνουν, με ποιους όρους κ.λπ.).

Έχοντας πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό σχέδιο για τον τρόπο διεξαγωγής των διαγωνισμών εγκατάστασης ΑΠΕ, βρίσκεται πλέον στη φάση της υλοποίησής του.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι πρώτοι διαγωνισμοί θα διενεργηθούν τον Απρίλιο του 2018 και θα αφορούν την εγκατάσταση 100 MW αιολικών και επίσης 100 MWφωτοβολταϊκών. Οι διαγωνισμοί αυτοί θα είναι ξεχωριστοί για την κάθε τεχνολογία.

Στο συνολικό σχέδιο προβλέπονται αφενός μεν ξεχωριστοί διαγωνισμοί για κάθε τεχνολογία (φωτοβολταϊκά και αιολικά), αφετέρου, δε, δύο «ουδέτεροι» πιλοτικοί διαγωνισμοί στους οποίους θα μπορούν να συμμετέχουν επενδυτές και από τις δύο τεχνολογίες.

Το σχέδιο αφορά την τριετία 2018, 2019 και 2020, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει νέο πρόγραμμα στη βάση του ενεργειακού στρατηγικού σχεδιασμού που θα έχει «ξεδιπλωθεί» το 2019 με ορίζοντα το 2030, αλλά και με την αξιοποίηση των συμπερασμάτων που θα έχουν προκύψει από τους μέχρι τότε διαγωνισμούς.

Το παρόν σχέδιο πάντως, προβλέπει κυρίως τα εξής:

  • Από ένα διαγωνισμό για συνολική δυναμικότητα τουλάχιστον 100 ΜW κάθε έτος στα φωτοβολταϊκά. Δηλαδή στην τριετία 2018 – 2020 θα γίνουν τρείς διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά με αθροιστική ισχύ τουλάχιστον 300 MW.
  • Από ένα διαγωνισμό για συνολική δυναμικότητα τουλάχιστον 100 ΜW κάθε έτος στα αιολικά. Δηλαδή στην τριετία 2018 – 2020 θα γίνουν τρείς διαγωνισμοί για αιολικά με αθροιστική ισχύ τουλάχιστον 300 MW.
  • Από έναν «τεχνολογικά ουδέτερο» πιλοτικό διαγωνισμό τις χρονιές 2019 (πρώτο εξάμηνο) και 2020. Κάθε ένας θα αφορά 200 MW και θα μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιοι επενδυτές φωτοβολταϊκών ή αιολικών χωρίς διάκριση. Αθροιστική ισχύς των δύο διαγωνισμών 400 MW.
  • Τη διενέργεια διαγωνισμών για τα «μη ώριμα» έργα που αφορούν την εγκατάσταση αιολικών σε περιοχές που έχουν διαθέσιμη ηλεκτρική χωρητικότητα, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου αιτήσεις αδειοδότησης. Τέτοιες περιπτώσεις είναι εκείνες που σχετίζονται με το καλώδιο Πολυπόταμος – Νέα Μάκρη και με τη διασύνδεση των Κυκλάδων. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει στα καλώδια διαθέσιμη χωρητικότητα και θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί για να καλυφθεί από νέα αιολικά πάρκα. Υπολογίζεται ότι οι διαγωνισμοί αυτοί θα αφορούν συνολικά περί τα 300 MW.
  • Τη διενέργεια διαγωνισμού για τις καθοριζόμενες ως στρατηγικές επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, συνολικής δυναμικότητας περί τα 300 MW (πιθανόν και περισσότερο), όπου θα συμμετάσχουν πολύ μεγάλης δυναμικότητας επιχειρηματικά σχέδια.
  • Για τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ (βιομάζα, βιοαέριο, μικρά υδροηλεκτρικά, υβριδικά κ.λπ.) καθώς και για Σταθμούς Συμπαραγωγής Θερμότητας – Ηλεκτρισμού δεν προβλέπονται διαγωνισμοί, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον που να δημιουργεί ανταγωνισμό. Ωστόσο θα μπούν κάποιες δικλείδες ώστε αν το ενδιαφέρον είναι αυξημένο να οργανώνονται -τότε – διαγωνισμοί. Με τις δικλείδες αυτές, για παράδειγμα, αν ανά τεχνολογία οι υπογραφές όρων σύνδεσης ξεπερνούν τα 20 MW ή αν μπούν σε λειτουργία σε ένα χρόνο πάνω από 50 MW, τότε θα αίρεται το καθεστώς της εγκατάστασης χωρίς διαγωνισμό.

Πηγή:  energypress.gr – άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

Organometal 40kW

Organometal 40kW Φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 40 kWp. Bρίσκεται στη θέση “Ντάμπαση” στα Οινόφυτα του νομού Βοιωτίας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2017. Πρόκειται για σύστημα

Αρχαία Ήλιδα 500kW

Αρχαία Ήλιδα 500kW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 498,96 kWp. Bρίσκεται στη θέση “Σπαρτοκατάραχο” του Δήμου Ήλιδας του Νομού Ηλείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2018 και παράγει

Υδροηλεκτρικά – Σαμαρίνα 990 kW

Σαμαρίνα 990 kW Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 990 kW. Βρίσκεται στο ρέμα Σαμαρινιώτικο, στη Σαμαρίνα του νομού Γρεβενών. Όνομα Συστήματος Σαμαρίνα 990 kW Χειριστής Αρίνα

Υδροηλεκτρικά – Δέση 999kW

Δέση 999kW Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 999 kW. Βρίσκεται στον ποταμό Βενέτικο, στη θέση Δέση του νομού Γρεβενών. Παρουσίαση κατασκευής έργου: https://vimeo.com/200854062  Όνομα Συστήματος Δέση

Bιοαέριο – Μπισιρίτσας 100 kW

Μπισιρίτσας 100kW Μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου με σκοπό τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος (100 kWe). Βρίσκεται  δίπλα σε χοιροτροφική μονάδα κοντά στα Σέρβια