Υπουργική Απόφαση για τις προτεραιότητες στις ΑΠΕ – Μπλόκο στις ενεργειακές κοινότητες, πράσινο φως στο βιοαέριο

Έτοιμη προς υπογραφή είναι η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ρυθμίζονται οι προτεραιότητες των διαφόρων κατηγοριών σταθμών ΑΠΕ, όσον αφορά την εξέταση των αιτήσεών τους και τη χορήγηση όρων σύνδεσης. Δεν αποκλείεται η υπόθεση να λήξει ακόμα και σήμερα ή ίσως τη Δευτέρα.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι καταργείται η προτεραιότητα στις νέες αιτήσεις των ενεργειακών κοινοτήτων (εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις), ότι υιοθετείται μεταβατική φόρμουλα για τις παλιές και ότι δίνεται προβάδισμα σε κάποιες τεχνολογίες που δεν το είχαν μέχρι σήμερα.

Και αυτό διότι με την Υπουργική Απόφαση οι υποψήφιες επενδύσεις κατατάσσονται σε κάποιες κατηγορίες προτεραιότητας, με βάση και το κατά πόσον ενισχύουν τους στόχους του ΕΣΕΚ. Για παράδειγμα πράσινες επενδύσεις που διευκολύνουν την αξιοποίηση του δικτύου, όπως της αυτοπαραγωγής, θα βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία προτεραιότητας. Το ίδιο και επενδύσεις που εξυπηρετούν και τη διαχείριση αποβλήτων, όπως είναι οι επενδύσεις βιοαερίου.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι θα καταργηθεί πλήρως (ή θα παραμείνει μια πολύ μικρής χρονικής διάρκειας, της τάξης του ενός μήνα) η προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων από την έκδοση της απόφασης και μετά. Θα παραμείνει πιθανόν η προτεραιότητα των κοινοτήτων στις οποίες μετέχουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκείνων που αιτούνται εικονικό net metering, αλλά και η προτεραιότητα των αυτοπαραγωγών εν γένει.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι βεβαίως το τι θα γίνει με τις χιλιάδες των αιτήσεων που έχουν ήδη κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ και ζητούν όρους σύνδεσης. Εκεί η προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων έχει «εξοβελίσει» στα «αζήτητα» την δυνατότητα να εξεταστούν οι αιτήσεις των ιδιωτών μεμονωμένων επενδυτών, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, εν τω μεταξύ, δε, εξαντλείται ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος του δικτύου διανομής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις μέχρι την έκδοση της απόφασης αιτήσεις θα προβλεφθεί μια ειδική μεταβατική φόρμουλα σύμφωνα με την οποία θα περιοριστεί δραστικά το πλεονέκτημα που είχαν οι ενεργειακές κοινότητες, χωρίς όμως να καταργηθεί εντελώς. Ανεξάρτητα από την τεχνική επιλογή που θα γίνει, εκείνο που επιδιώκεται στην πράξη, είναι να μην καθυστερούν οι αιτήσεις των ιδιωτών, έναντι των κοινοτήτων, πάνω από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα ένα ή δύο μηνών. 

Όπως προαναφέρθηκε, προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων και στη χορήγηση Όρων Σύνδεσης φαίνεται ότι θα έχουν, για πρώτη φορά, οι επενδύσεις ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο προερχόμενο από γεωργικά και κτηνοτροφικά κατάλοιπα, η διαχείριση των οποίων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στις κατά τόπους περιοχές.

Πηγή: https://energypress.gr/news/ypoyrgiki-apofasi-gia-tis-proteraiotites-stis-ape-mploko-stis-energeiakes-koinotites-prasino(άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη)

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

Organometal 40kW

Organometal 40kW Φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 40 kWp. Bρίσκεται στη θέση “Ντάμπαση” στα Οινόφυτα του νομού Βοιωτίας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2017. Πρόκειται για σύστημα

Αρχαία Ήλιδα 500kW

Αρχαία Ήλιδα 500kW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 498,96 kWp. Bρίσκεται στη θέση “Σπαρτοκατάραχο” του Δήμου Ήλιδας του Νομού Ηλείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2018 και παράγει

Υδροηλεκτρικά – Σαμαρίνα 990 kW

Σαμαρίνα 990 kW Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 990 kW. Βρίσκεται στο ρέμα Σαμαρινιώτικο, στη Σαμαρίνα του νομού Γρεβενών. Όνομα Συστήματος Σαμαρίνα 990 kW Χειριστής Αρίνα

Υδροηλεκτρικά – Δέση 999kW

Δέση 999kW Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 999 kW. Βρίσκεται στον ποταμό Βενέτικο, στη θέση Δέση του νομού Γρεβενών. Παρουσίαση κατασκευής έργου: https://vimeo.com/200854062  Όνομα Συστήματος Δέση

Bιοαέριο – Μπισιρίτσας 100 kW

Μπισιρίτσας 100kW Μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου με σκοπό τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος (100 kWe). Βρίσκεται  δίπλα σε χοιροτροφική μονάδα κοντά στα Σέρβια