Όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη ενός αιολικού σταθμού σε καθεστώς ριζικής ανανέωσης του παραγωγικού του εξοπλισμού

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση όπου ορίζονται οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες ένας αιολικός σταθμός μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς ριζικής ανανέωσης του παραγωγικού του εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα, ορίζονται οι Τιμές Αναφοράς (Τ.Α.) που εφαρμόζονται για τους σταθμούς αυτούς, καθώς και το πλαίσιο συμμετοχής στις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών.

Ειδικότερα, ένας αιολικός σταθμός μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς ριζικής ανανέωσης του παραγωγικού του εξοπλισμού στην περίπτωση που αντικαθίστανται κατ’ελάχιστον όλες οι ανεμογεννήτριες του, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 2, παρ. 1 του νόμου. Να σημειωθεί επίσης, ότι οι κάτοχοι αιολικών σταθμών, προκειμένου οι σταθμοί τους να ενταχθούν σε καθεστώς ριζικής ανανέωσης του παραγωγικού τους εξοπλισμού, θα πρέπει να ανανεώσουν την άδεια παραγωγής λαμβάνοντας τη σχετική βεβαίωση από τη Γραμματεία της ΡΑΕ. Το επόμενο βήμα, έπειτα, είναι να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Στο άρθρο 3 διασαφηνίζεται το πλαίσιο συμμετοχής των αιολικών σταθμών που εντάσσονται σε καθεστώς ριζικής ανανέωσης του παραγωγικού τους εξοπλισμού σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών. Συγκεκριμένα, οι αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 3MW και οι αιολικοί σταθμοί που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες, μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 6 MW, λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση μέσω ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών.

Σημειώνεται ακόμη ότι η ισχύς των αιολικών σταθμών που εντάσσονται σε καθεστώς ριζικής ανανέωσης του παραγωγικού τους εξοπλισμού και συμμετέχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών δεν προσμετράται στη δημοπρατούμενη ισχύ για τα έτη 2018, 2019 και 2020.

Τέλος, τα αιολικά που εντάσσονται στο καθεστώς αυτό και δεν ανήκουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, μπαίνουν σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προφσφορών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εντάσσονται σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή της Λειτουργικής Ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών και οι κάτοχοι τους συνάπτουν Σύμβαση λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης ή Σύμβαση λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής, όπως αναφέρεται στην κείμενη νομοθεσία.

Η σύμβαση αυτή διέπεται από την Τιμή Αναφοράς που προκύπτει ως ποσοστό της Τ.Α. της αντίστοιχης κατηγορίας σταθμών σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Από Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Στα συνοδευτικά αρχεία μπορείτε να βρείτε το σχετικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με τον υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ. 

Πηγή: energypress.gr, άρθρο του Μιχάλη Μαστοράκη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Αστρίτσα 1 MW

Αστρίτσα 1 MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 999 kWp. Βρίσκεται στη θέση Αστρίτσα στο δήμο Παλαμά του νομού Καρδίτσας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499kWp. Bρίσκεται στη θέση Αγκινάρα στο δήμο Πύργου του νομού Ηλείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το

Ερμής 1 0,5ΜW

Ερμής 1 0,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Παλιούρια στο δημοτικό διαμέρισμα Πετρανών στο δήμο Κοζάνης του νομού Κοζάνης. Ξεκίνησε τη λειτουργία

Καλάτζη II 0,5MW

Καλάτζη II 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Καλάτζη, στο Δομοκό του νομού Φθιώτιδας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και παράγει

elΕλληνικά