Η Κομισιόν νομιμοποίησε, 3,5 χρόνια μετά, το new deal και το αναδρομικό «ψαλίδι» στις ταρίφες των ΑΠΕ

Μια από τις σοβαρότερες εκκρεμότητες στον τομέα των τιμολογίων στις Ανανεώσιμες Πηγές, η οποία παρόλα αυτά δεν ήταν ευρέως γνωστή, παίρνει οριστικά τέλος με σχετική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Πρόκειται για την εξέταση της συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο του νόμου 4254/2014, γνωστού ως “New Deal”, με τον οποίο πραγματοποιήθηκε τότε η πλέον ριζική ανατροπή σε υπογεγραμμένες συμβάσεις που είχαν οι παραγωγοί ΑΠΕ με τον ΛΑΓΗΕ.

Συγκεκριμένα μειώθηκαν, σε άλλες περιπτώσεις λίγο και σε άλλες πάρα πολύ, οι ταρίφες που εισέπρατταν, βάσει σύμβασης, λειτουργούντες σταθμοί ΑΠΕ με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν τα φωτοβολταϊκά.

Μετά από περίοδο 3,5 περίπου χρόνων, η Επιτροπή διαπίστωσε τελικά ότι το ελληνικό καθεστώς στήριξης που θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2014 είναι συμβατό με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.

Για την ακρίβεια η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταλήγει ότι κακώς η Ελλάδα δεν ενημέρωσε πρώτα την Κομισιόν ως όφειλε, αλλά εν τέλει, αφού υπήρχε πραγματική ανάγκη ισοσκελισμού του ΕΛΑΠΕ και αφού πλέον η Ελλάδα έχει ένα νέο σύστημα με διαγωνιστικές διαδικασίες, θεωρεί ότι μπορεί να κλείσει την υπόθεση.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που έχουν ιδιαίτερη εμπλοκή στα θέματα ΑΠΕ, το ζήτημα της νομιμότητας του new deal όσο έμενε ανοιχτό ήταν μια πραγματική βόμβα που κανείς δεν ήξερε αν και πότε θα σκάσει. «Εάν κατέληγε αρνητικά στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής, θα ήταν πραγματικά μοιραίο, αφού θα τίναζε στον αέρα ολόκληρη την αγορά ηλεκτρισμού και όχι μόνον των ΑΠΕ» λέγεται χαρακτηριστικά στο energypress.

Πηγή: energypress.gr, άρθρο του Θοδωρή Παναγούλη

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,5MW. Bρίσκεται στην Βοιωτία και Εύβοια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Ενεργειακές κοινότητες Αγρίνιου 95ΜW   

Ενεργειακές κοινότητες Αγρίνιου 95ΜW    Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχία  , ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020 και σε συνεργασία με τον Αγροτικό

EC NORTHWESTCO 3MW

EC NORTHWESTCO 3MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

elΕλληνικά