ΑΠΕ: γουρούνια παράγουν καθαρή ενέργεια

Ανανεώσιμη ενέργεια από την κοπριά γουρουνιών παράγουν δύο αμερικανικές εταιρείες εναλλακτικής ανανεώσιμης ενέργειας που συνεργάζονται με τον κολοσσό της βιομηχανικής κτηνοτροφίας Smithfield Food.

Η εταιρεία ABUTEC που εδρεύει στο Κένσο της Τζώρτζια και η Roeslein Alternative Energyπου εδρεύει στο Σεντ Λούις του Μιζούρι θα λαμβάνουν τις τεράστιες ποσότητες ζωικών αποβλήτων που παράγουν τα δύο εκατομμύρια γουρούνια της Smithfield Food και θα συγκεντρώνουν το βιοαέριο για να παραγάγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Τα ζώα στα χοιροστάσια της Smithfield μπορούν να δώσουν 62 εκατ. λίτρα βιοαερίου.

Η Roeslein χρησιμοποιεί ένα σύστημα προσρόφησης για τον καθαρισμό του αερίου που απομακρύνει ακαθαρσίες και περιττές ουσίες παράγοντας φυσικό αέριο κατάλληλο για έγχυση στους κεντρικούς αγωγούς.
 
Σε περίπτωση πλεονάσματος ή διακοπής της λειτουργίας του συστήματος καθαρισμού για συντήρηση, το πλεονάζον βιοαέριο θα καίγεται σε έναν ειδικό καυστήρα εσωτερικής καύσης με αποδοτικότητα 98%.
 
—Τι γίνεται στην Ελλάδα
 
Ηλεκτρική ενέργεια από τα απόβλητα χοιροστασίου και υποπροϊόντα φυτικής προέλευσης παράγει και πουλάει από το 2010 ιδιοκτήτης χοιροτροφικής μονάδας στο Καμποχώρι Ημαθίας.

Το χοιροτροφείο παράγει 250 KW/ώρα. Τα 80 με 110 KW ικανοποιούν τις ανάγκες της μονάδας, ενώ τα υπόλοιπα πωλούνται στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Συνολικά στην Ελλάδα περισσότερες από 120 βιομηχανίες αξιοποιούν ενεργειακά τα απόβλητά τους, είτε από αστικά απορρίμματα και βιομάζα, είτε από άλλα φυτικά και δασικά υπολείμματα, όπως καυσόξυλα, πριονίδια, κουκούτσια και ελαιοπυρήνες, σύμφωνα με στοιχεία του 2012.

Μάλιστα από το 2009 βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη προγράμματα καλλιέργειας αγριαγκινάρας, μισχάνθου και ινώδους σόργου στην Κοζάνη, το Αμύνταιο και άλλες περιοχές της Μακεδονίας, για την ενεργειακή αξιοποίηση των φτηνών και αποδοτικών φυτών.

 

Πηγή: http://www.econews.gr/2016/01/13/gourounia-vioaerio-127839/

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Αστρίτσα 1 MW

Αστρίτσα 1 MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 999 kWp. Βρίσκεται στη θέση Αστρίτσα στο δήμο Παλαμά του νομού Καρδίτσας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499kWp. Bρίσκεται στη θέση Αγκινάρα στο δήμο Πύργου του νομού Ηλείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το

Ερμής 1 0,5ΜW

Ερμής 1 0,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Παλιούρια στο δημοτικό διαμέρισμα Πετρανών στο δήμο Κοζάνης του νομού Κοζάνης. Ξεκίνησε τη λειτουργία

Καλάτζη II 0,5MW

Καλάτζη II 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Καλάτζη, στο Δομοκό του νομού Φθιώτιδας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και παράγει

elΕλληνικά