ΑΠΕ: τι συμβαίνει με τις άδειες σε αιολικά και φωτοβολταϊκά

Νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικές με την κατοχή αδειών εγκατάστασης και κατασκευής έργωνΑνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη (29/10).

Οι ρυθμίσεις αφορούν στους όρους καταβολής του τέλους για την κατοχή αδειών, ενώ με την ίδια ρύθμιση, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους κατόχους αδειών τις έχασαν επειδή δεν κατέβαλαν τις απαραίτητες εγγυητικές να τις επανακτήσουν.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το euro2day, η υφιστάμενη υποχρέωση καταβολής τέλους ύψους ενός ευρώ ανά Κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος θα δημιουργείται μετά την παρέλευση ενός έτους από τη χορήγηση άδειας παραγωγής για φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Για μονάδες ΑΠΕ, που συνδέονται με το Εθνικό Σύστημα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, και για υβριδικούς σταθμούς με σύστημα αντλησιοταμίευσης η υποχρέωση θα υπολογίζεται μετά την παρέλευση τεσσάρων ετών από τη χορήγηση άδειας παραγωγής.

Για τους λοιπούς σταθμούς ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, μετά την παρέλευση τριών ετών από τη χορήγηση άδειας παραγωγής.

Το μέτρο της καταβολής τέλους εκ μέρους των κατόχων αδειών μονάδων ΑΠΕ επιβλήθηκε το 2013, με το σκεπτικό να διαγραφούν από τα μητρώα οι άδειες που δεν θα μεταφράζονταν σε έργα λόγω οικονομικής αδυναμίας των κατόχων τους και να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα για νέα έργα. Λήγει δε η υποχρέωση με την υποβολή της εγγυητικής επιστολής.

Εμμέσως δε, επιδιώχθηκε μέσω του μέτρου να καταπολεμηθεί το εμπόριο αδειών από κατόχους που τις απέκτησαν όχι για να επενδύσουν αλλά για να τις εμπορευθούν.

—Αλλάζει το καθεστώς των εγγυητικών

Τον Απρίλιο του 2015 οι διαχειριστές των διασυνδεδεμένων και μη δικτύων(ΑΔΜΗΕ,ΔΕΔΔΗΕ) δημοσιοποίησαν λίστες με τις άδειες που έχαναν τα δικαιώματά τους λόγω αδυναμίας καταβολής της εγγυητικής επιστολής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες του υπουργείου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός επιχειρηματικών σχημάτων δεν προσκόμισαν την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή εξαιτίας της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει ώριμα για κατασκευή έργα.

Τις δυσκολίες αυτές είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή και οι συλλογικοί φορείς των ΑΠΕ και κυρίως των αιολικών, καθώς τα έργα αυτά έχουν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης, ενώ για την υλοποίησή τους απαιτείται υψηλός τραπεζικός δανεισμός.

Ως εκ τούτου, το τέλος και η καταβολή εγγύησης κατέστησε πολλά από αυτά μη υλοποιήσιμα, ενώ προκάλεσε και προβληματισμό σε ξένους επενδυτές που προγραμμάτιζαν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πηγή: http://www.econews.gr/2015/11/03/ape-adeies-tropologia-126493/

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,5MW. Bρίσκεται στην Βοιωτία και Εύβοια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Ενεργειακές κοινότητες Αγρίνιου 95ΜW   

Ενεργειακές κοινότητες Αγρίνιου 95ΜW    Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχία  , ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020 και σε συνεργασία με τον Αγροτικό

EC NORTHWESTCO 3MW

EC NORTHWESTCO 3MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

elΕλληνικά