Φωτοβολταϊκά με αποθήκευση ενέργειας: ζητούν προδιαγραφές από τον ΔΕΔΔΗΕ

Να καθοριστούν άμεσα από τον ΔΕΔΔΗΕ προδιαγραφές για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής, ζητάει με επιστολή του προς τον Διαχειριστή ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Όπως εξηγεί ο ΣΕΦ πέραν του γεγονότος ότι η αποθήκευση ενέργειας έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι της διεθνούς αγοράς, υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο να επιδοτείται η αποθήκευση από το νέο ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις, αλλά να μην είναι νόμιμο κάτι τέτοιο.

Όπως ανέφερε σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ν. Χατζηαργυρίου ο ΣΕΦ «σε συνάντησή μας, την άνοιξη του 2015, σας είχαμε ζητήσει να καθοριστούν από τον ΔΕΔΔΗΕ προδιαγραφές για την εγκατάσταση συσσωρευτών σε φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής».

«Ενώ δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τέτοιες προδιαγραφές, οι υπηρεσίες σας αποφάσισαν πως “ηλεκτρική διαμόρφωση παράλληλης λειτουργίας του συστήματος αποθήκευσης (π.χ. συσσωρευτών) και του φωτοβολταϊκού συστήματος στο πλαίσιο του προγράμματος αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό δεν είναι αποδεκτή’».

«Όπως γνωρίζετε, πέραν του ότι η αποθήκευση ενέργειας έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι της διεθνούς αγοράς, υπήρξε πρόσφατα μία εξέλιξη που επιβάλει την άμεση σύνταξη προδιαγραφών εγκατάστασης συσσωρευτών σε συστήματα αυτοπαραγωγής.

—Στο ΕΣΠΑ η αποθήκευση

Παρότι το το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει προκηρύξει δράση του ΕΣΠΑ για την επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στις επιχειρήσεις κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται νομικά.

Στη δράση “Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές”, προβλέπεται η επιδότηση “εξοπλισμού και εργασιών για την παραγωγή ενέργειας από φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία, κ.λπ.) και αποθήκευση ενέργειας”. Ωςημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων ορίζεται η 07/04/2016 με καταληκτική ημερομηνία την 20/05/2016.

Με άλλα λόγια επιτρέπεται να επιδοτείται κάτι που στην πράξη δεν έχει νομοθετηθεί. Για τους λόγους αυτούς, θα παρακαλούσαμε όπως καθοριστούν άμεσα από τον ΔΕΔΔΗΕ προδιαγραφές για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής».

 

Πηγή: http://www.econews.gr/2016/05/10/fotovoltaika-apothikeusi-energeias-130067/

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

Organometal 40kW

Organometal 40kW Φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 40 kWp. Bρίσκεται στη θέση “Ντάμπαση” στα Οινόφυτα του νομού Βοιωτίας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2017. Πρόκειται για σύστημα

Αρχαία Ήλιδα 500kW

Αρχαία Ήλιδα 500kW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 498,96 kWp. Bρίσκεται στη θέση “Σπαρτοκατάραχο” του Δήμου Ήλιδας του Νομού Ηλείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2018 και παράγει

Υδροηλεκτρικά – Σαμαρίνα 990 kW

Σαμαρίνα 990 kW Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 990 kW. Βρίσκεται στο ρέμα Σαμαρινιώτικο, στη Σαμαρίνα του νομού Γρεβενών. Όνομα Συστήματος Σαμαρίνα 990 kW Χειριστής Αρίνα

Υδροηλεκτρικά – Δέση 999kW

Δέση 999kW Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 999 kW. Βρίσκεται στον ποταμό Βενέτικο, στη θέση Δέση του νομού Γρεβενών. Παρουσίαση κατασκευής έργου: https://vimeo.com/200854062  Όνομα Συστήματος Δέση

Bιοαέριο – Μπισιρίτσας 100 kW

Μπισιρίτσας 100kW Μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου με σκοπό τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος (100 kWe). Βρίσκεται  δίπλα σε χοιροτροφική μονάδα κοντά στα Σέρβια