Παναγιώτου: Η Κύπρος μακριά από τους στόχους της Ευρώπης του 20/20/20

Ο κυπριακός λαός αλλά και η ίδια η Πολιτεία δεν έχουν εμπεδώσει αυτή τη νέα κουλτούρα που οφείλουμε να υιοθετήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε τον τριπλό ευρωπαϊκό ενεργειακό στόχο της ΕΕ 20/20/20 μέχρι το 2020, δηλώνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, διαμηνύοντας πως η λύση στα προβλήματα που η Κύπρος αντιμετωπίζει από τις κλιματικές αλλαγές είναι η Πράσινη Ανάπτυξη.

Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο ακτιβιστικής εκδήλωσης του Κινήματος Οικολόγων στη Λεμεσό για τις κλιματικές αλλαγές και με αφορμή την έναρξη της 21ης Διάσκεψης για τις Κλιματικές Αλλαγές στο Παρίσι, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα η οποία ήδη βιώνει μεγάλες επιπτώσεις, αφού “ήδη έχουμε απερήμωση, διάβρωση των ακτών, έχουμε πολύ μεγάλη έλλειψη του πιο σημαντικού φυσικού πόρου που είναι το νερό”.

“Η λύση βρίσκεται σε δυο λέξεις, Πράσινη Ανάπτυξη”, ανέφερε και σημείωσε πως η χρήση των φυσικών πόρων πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να έχουμε αφενός οικονομική ανάπτυξη αλλά αφετέρου και οικολογικό ισοζύγιο.

Αυτό, συνέχισε, πρέπει να είναι και το μήνυμα αλλά και οι στόχοι που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία στο Παρίσι, ενώ ανέφερε ότι και ο στόχος του 20/20/20 (20% μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, 20% αύξηση του ποσοστού ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης και 20% περισσότερη αποτελεσματικότητα στη χρήση ενέργειας σε όλη την ΕΕ έως το 2020) φαίνεται να αλλάζει και τα απαιτούμενα ποσοστά για το μέλλον να φτάνουν το 30% και 40%.

Υπενθυμίζοντας ότι στην Κύπρο, μόνο σε κάποιους τομείς και κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βρισκόμαστε στο 13%, η Επίτροπος Περιβάλλοντος υπέδειξε πως “αυτή η προσαρμογή δεν γίνεται μόνο με επιστημονικά και μαθηματικά μοντέλα, πρέπει να γίνει μέσα από την αλλαγή της δικής μας νοοτροπίας όσον αφορά την ανάπτυξη και αυτό είναι μια καινούργια κουλτούρα, ένας νέος πολιτισμός”.

Ερωτηθείσα κατά πόσο ο κυπριακός λαός έχει εμπεδώσει αυτή τη νέα κουλτούρα, είπε πως δυστυχώς δεν την εμπεδώσει στο βαθμό που πρέπει, αλλά ούτε και η ίδια η Πολιτεία, έτσι ώστε να λάβει τα αναγκαία δυναμικά μέτρα που θα χρειαστούμε “για να έχουμε όχι απλά καλή ζωή, αλλά ζωή”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι “εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σήμερα κι εμείς εδώ στη μικρή μας Κύπρο, απαιτούμε να μπουν πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων οι άνθρωποι, για το καλό της ανθρωπότητας, κι ένα από τα θέματα που αφορούν το καλό της ανθρωπότητας είναι η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών”.

Πρέπει επιτέλους, συνέχισε, η Ανθρωπότητα να πάρει σοβαρά μέτρα και σκληρές αποφάσεις για περιορισμό της ρύπανσης για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, “πρέπει επιτέλους να βάλουμε μπροστά το μέλλον των ανθρώπινων γενιών στον πλανήτη γη και να αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα τα οικονομικά συμφέροντα”.

Στην εκδήλωση, αναρριχητές από το Εθελοντικό Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών τοποθέτησαν πανό στην πλαϊνή όψη του κτιρίου που στεγάζονται τα Επαρχιακά Γραφεία των Οικολόγων με σύνθημα “Σταματήστε την κλιματική αλλαγή”.

 

Πηγή: http://energypress.gr/news/panagiotoy-i-kypros-makria-apo-toys-stohoys-tis-eyropis-toy-202020

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Αστρίτσα 1 MW

Αστρίτσα 1 MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 999 kWp. Βρίσκεται στη θέση Αστρίτσα στο δήμο Παλαμά του νομού Καρδίτσας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499kWp. Bρίσκεται στη θέση Αγκινάρα στο δήμο Πύργου του νομού Ηλείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το

Ερμής 1 0,5ΜW

Ερμής 1 0,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Παλιούρια στο δημοτικό διαμέρισμα Πετρανών στο δήμο Κοζάνης του νομού Κοζάνης. Ξεκίνησε τη λειτουργία

Καλάτζη II 0,5MW

Καλάτζη II 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Καλάτζη, στο Δομοκό του νομού Φθιώτιδας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και παράγει

elΕλληνικά