Πλωτό φωτοβολταϊκό παρέχει καθαρό νερό σε 10 εκατ. ανθρώπους

Σε μια τεχνητή λίμνη στα περίχωρα του Λονδίνου θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης.

Χωρίς επίπτωση στο φυσικό τοπίο, τα 23.000 πάνελ στον ταμιευτήρα Κουήν Ελίζαμπεθ ΙΙ θα είναι ορατά μόνο στους επιβάτες που θα τριγυρνούν στο αεροδρόμιο Χήθροου και από λίγα μόνο διαμερίσματα σε γειτονικά οικόπεδα.

«Θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου για ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχουν και άλλα που βρίσκονται υπό κατασκευή» αναφέρει ο Άνγκες Μπέρρυ, διευθυντής Ενέργειας της εταιρείας ύδρευσης Thames Water που κατέχει τον ταμιευτήρα.

Το πάρκο προϋπολογισμού 7,7 εκατ. Ευρώ θα καλύπτει εξολοκλήρου τις ενεργειακές ανάγκες των τοπικών μονάδων καθαρισμού υδάτων της εταιρείας για δεκαετίες.

Οι μονάδες που θα επωφεληθούν από το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο παρέχουν πόσιμο νερό σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετήθηκαν στο νερό ώστε να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο ταμιευτήρας χωρίς να απαιτηθούν χερσαίες επιφάνειες. Άλλωστε καλύπτουν μόλις το 6% της επιφάνειάς του και δεν έχουν επίπτωση στα τοπικά οικοσυστήματα.

Παρόλα τα πλεονεκτήματα του έργου, η ανάπτυξη αντίστοιχων πάρκων σε υδάτινους ταμιευτήρες στο μέλλον καθίσταται αμφίβολη εξαιτίας των περικοπών στις επιδοτήσεις προς αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση.

Τα 23.000 και πλέον φωτοβολταϊκά πάνελ θα έχουν ονομαστική ισχύ 6,3 Μεγαβάτ και η παραγωγή τους θα αντιστοιχεί στην ενεργειακή κατανάλωση 1.800 νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι ένα αντίστοιχο πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο κατασκευάζεται στην περιοχή του Μάντσεστερ.

—Πλωτά φωτοβολταϊκά σε όλο τον κόσμο

Στη Μάλτα αναπτύσσουν πλωτά φωτοβολταϊκά για πρώτη φορά σε ανοιχτή θάλασσα.

Στη Σιγκαπούρη, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε έναν ταμιευτήρα υδάτων.

Στο Ισραήλ λειτουργεί το σύστημα της ισραηλινής εταιρείας Solaris Synergy.

Στην Ιταλία στην επιφάνεια της λίμνηςΚολινιόλα, σε ένα χωριό κοντά στην Πίζα της Ιταλίας δοκιμάζουν περιστρεφόμενα πλωτά φωτοβολταϊκά.

Το 2012, ο νορβηγικός νηογνώμων DNV παρουσίασε το σύστημα SUNdy.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φωτοβολταϊκά νησιά της Nolaris στην Ελβετία.

 

Πηγή: http://www.econews.gr/2016/03/02/plota-fotovoltaika-londino-128837/

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Αστρίτσα 1 MW

Αστρίτσα 1 MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 999 kWp. Βρίσκεται στη θέση Αστρίτσα στο δήμο Παλαμά του νομού Καρδίτσας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499kWp. Bρίσκεται στη θέση Αγκινάρα στο δήμο Πύργου του νομού Ηλείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το

Ερμής 1 0,5ΜW

Ερμής 1 0,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Παλιούρια στο δημοτικό διαμέρισμα Πετρανών στο δήμο Κοζάνης του νομού Κοζάνης. Ξεκίνησε τη λειτουργία

Καλάτζη II 0,5MW

Καλάτζη II 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Καλάτζη, στο Δομοκό του νομού Φθιώτιδας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και παράγει

elΕλληνικά