Τα φωτοβολταϊκά θα γίνουν η φθηνότερη μορφή ενέργειας

Η ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά αναμένεται ότι θα εξαπλασιαστεί έως το 2030 καθώς το σχετικό κόστος πέφτει κάτω από το αντίστοιχο παραγωγής ηλεκτρικού από φυσικό αέριο και λιγνίτη, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ανανεώσιμης Ενέργειας.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται να παράγουν έως το 2030 από το 8% έως το 13% του ηλεκτρισμού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Πέρυσι το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε μόλις 1,2% σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ανανεώσιμης Ενέργειας που έχει έδρα το Ντουμπάι. Το μέσο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται από ένα φωτοβολταϊκό προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά – κατά 59%. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, η ηλιακή ενέργεια θα είναι η φθηνότερη μορφή παραγωγής ηλεκτρισμού.

Το γεγονός ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντικαθιστούν τα πυρηνικά και μειώνουν την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και λιγνίτη επιβεβαιώνει και το Bloomberg New Energy Finance.

Η PG&Ε Corp. από την Καλιφόρνια προτείνει να κλείσουν δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες καθώς μειώνεται συνεχώς το κόστος παραγωγής από αιολικά και ηλιακά πάρκα. Η New Energy Finance εξέφρασε πρόσφατα την εκτίμηση ότι η ηλιακή και αιολική ενέργεια θα είναι η φθηνότερη μορφή παραγωγής ηλεκτρισμού τη δεκαετία του 2030.

Το Bloomberg New Energy Finance προβλέπει από την πλευρά του πολύ μεγάλη ανάπτυξη στα φωτοβολταϊκά πάρκα, από τα οποία εκτιμάται ότι έως το 2040 θα παράγεται το 15% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού.

Οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι οι «πιο ελκυστικές», όπως ονομάζονται, αγορές για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων μέχρι το 2020 είναι η Βραζιλία, η Χιλή, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

Η χρήση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού ευνοείται ακόμη και από τα νέα έξυπνα δίκτυα συγκέντρωσης και διανομής. Το μέσο κόστος κατασκευής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά μπορεί να μειωθεί έως το 2025 στα 79 σεντ ανά Watt από 1,80 σεντ του δολαρίου ανά Watt που ήταν πέρυσι.

(της Claudia Carpenter, Bloomberg, Τα Νέα)

 

Πηγή: http://energypress.gr/news/ta-fotovoltaika-tha-ginoyn-i-fthinoteri-morfi-energeias

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW

ENIA ENERGEIAKI KOINOTITA P.E. 4,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,5MW. Bρίσκεται στην Βοιωτία και Εύβοια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Ενεργειακές κοινότητες Αγρίνιου 95ΜW   

Ενεργειακές κοινότητες Αγρίνιου 95ΜW    Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95MW. Bρίσκεται στην Αμφιλοχία  , ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020 και σε συνεργασία με τον Αγροτικό

EC NORTHWESTCO 3MW

EC NORTHWESTCO 3MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020.

Βαθύλακκος 110MW

Βαθύλακκος 110MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110MW. Bρίσκεται στoν Βαθύλακκο Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

LSBP 225MW

LSBP 225MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225MW. Bρίσκεται στην ΠΕ Κοζάνης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022.

elΕλληνικά