Το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο έβαλε πλώρη

Τη θαλάσσια περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμοεξασφάλισε η εταιρεία που θα κάνει την εγκατάσταση.

Ο λόγος για το γνωστό στους αναγνώστες του econews πλωτό αιολικό πάρκο Hywind που θα αναπτύξει η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Statoil στα ανοιχτά των ακτών της ανατολικής Σκωτίας.

Το πάρκο που αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες Hywind συνολικής ισχύος 30 Μεγαβάτ βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές στο Πήτερχεντ της Σκωτίας και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του επόμενου έτους.

Το σύστημα Hywind πρωτοπορεί στην τεχνολογική κούρσα για την ανάπτυξη στολίσκων πλωτών ανεμογεννητριών που θα εγκαθίστανται στη μέση των ωκεανών για να «μαζέψουν» τους ισχυρότερους ανέμους που πνέουν πάνω στη Γη.

Η συμβατική τεχνολογία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας βασίζεται σε ανεμογεννήτριες στηριγμένες σε τσιμεντένια πέδιλα που πατάνε στον πυθμένα της θάλασσας. Πρόκειται για μια ακριβή τεχνολογία που γίνεται ακόμα ακριβότερη όταν το βάθος του νερού ξεπερνάει τα 40 μέτρα.

Η τεχνολογία Hywind περιλαμβάνει μία μοναδική κολώνα που περιέχει έρμα και που βυθίζεται στα 100 μέτρα. Η κολώνα αυτή είναι χαλάρά προσδεδεμένη στον πυθμένα με ειδικά συρματόσχοινα.

Περισσότερα από 40 πιλοτικά έργα πλωτής αιολικής ενέργειας βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Τα περισσότερα εκμεταλλεύονται τεχνικές που ήδη χρησιμοποιούνται στις πλωτές εξέδρες άντλησης υδρογονανθράκων που πραγματοποιούν γεωτρήσεις ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών εδώ και δεκαετίες.

Τη θαλάσσια περιοχή στην οποία θα εγκατασταθεί το πλωτό αιολικό πάρκο Hywind εκμίσθωσε ο φορέας διαχείρισης της βασιλικής περιουσίας της Βρετανίας, The Crown Estate, στις 16 Μαΐου.

Το 90% της παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής ισχύος είναι εγκατεστημένο στη Βόρεια Ευρώπη με τη Βρετανία να κατέχει τη μερίδα του λέοντος. Ωστόσο, η Γερμανία αναπτύσσει την υπεράκτια αιολική ενέργεια με ρυθμούς ταχύτερους από τη Βρετανία, ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν δυναμικά χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και βεβαίως η Κίνα.

Διαβάστε στο econews για τις σημαντικότερες τεχνολογίες πλωτής αιολικής ενέργειας που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο.

 

Πηγή: http://www.econews.gr/2016/05/24/hywind-skotia-plota-aiolika-130311/

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Αστρίτσα 1 MW

Αστρίτσα 1 MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 999 kWp. Βρίσκεται στη θέση Αστρίτσα στο δήμο Παλαμά του νομού Καρδίτσας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499kWp. Bρίσκεται στη θέση Αγκινάρα στο δήμο Πύργου του νομού Ηλείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το

Ερμής 1 0,5ΜW

Ερμής 1 0,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Παλιούρια στο δημοτικό διαμέρισμα Πετρανών στο δήμο Κοζάνης του νομού Κοζάνης. Ξεκίνησε τη λειτουργία

Καλάτζη II 0,5MW

Καλάτζη II 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Καλάτζη, στο Δομοκό του νομού Φθιώτιδας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και παράγει

elΕλληνικά