Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει το 2021 στην Καλιφόρνια

Στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ αναμένεται να λειτουργήσει από το 2021 το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Το έργο με την ονομασία Morro Bay Offshore θα βρίσκεται 33 μίλια στα ανοικτά της Καλιφόρνια.

Εκατό ανεμογεννήτριες θα παράγουν 765 μεγαβάτ ενέργειας, αφήνοντας πίσω το αιολικό πάρκο London Array στην Αγγλία, που κατέχει σήμερα το ρεκόρ με 635 μεγαβάτ. Το σύστημα αναμένεται να τροφοδοτεί με ενέργεια πάνω από 200.000 σπίτια.

Η μεγάλη πρόκληση είναι ότι οι ταχύτεροι παράκτιοι άνεμοι στην περιοχή καταγράφονται σε μεγάλη απόσταση από την ακτή κι ως εκ τούτο, αν κάποιος θέλει να τους εκμεταλλευτεί, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις παραδοσιακές υποθαλάσσιες πλατφόρμες από χάλυβα ή σκυρόδεμα.

Έτσι, θα χρησιμοποιηθούν πλωτές εξέδρες που θα υποστηρίζουν τις ανεμογεννήτριες και οι οποίες θα είναι δεμένες στο βυθό σε βάθος 800 με 1.000 μέτρων.

Η χρήση πλωτών εξεδρών σε τέτοιου είδους έργα μεγάλης έκτασης αποτελεί καινοτομία, καθώς μέχρι τώρα έχουν εφαρμοστεί μόνο δοκιμαστικά.

Φυσικά, αυτή η επιλογή συνεπάγεται και αυξημένο κόστος, καθώς, παρότι η εγκατάσταση των πλωτών εξεδρών θα στοιχίσει φθηνότερα, η ποσότητα του χάλυβα που χρησιμοποιείται, όπως και τα επιπλέον καλώδια τροφοδοσίας που απαιτούνται για να τις συνδέσουν με τις εγκαταστάσεις στην ακτή, ανεβάζουν την τιμή ανά μεγαβάτ από τα 4 στα 9 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως, υπάρχει και μακροπρόθεσμο όφελος, καθώς αν κάποια στιγμή στο μέλλον το αιολικό πάρκο παροπλιστεί, όλα τα υλικά θα μπορούν να επανέλθουν στην ξηρά αντί να μολύνουν το βυθό.

Βέβαια, χρειάζεται να σημειώσουμε ότι εκφράζονται κι άλλες ανησυχίες για το έργο, καθώς προβληματίζει η ιδιαίτερα ταραγμένη θάλασσα της περιοχής, καθώς και το ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα υποθαλάσσια καλώδια, λόγω των φαλαινών που περνάνε από την περιοχή. 

 

Πηγή: http://energypress.gr/news/megalytero-yperaktio-aioliko-parko-anamenetai-na-leitoyrgisei-2021-stin-kalifornia

Μοιράσου το

Facebook
Twitter
LinkedIn
kIEFER

Σχετικά Άρθρα

Ρίκια 1MW

Ρίκια 1MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1000 kW. Bρίσκεται στoν Ασπρόπυργο του νομού Αττικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και παράγει ετησίως 1353 kWh/kWp. Όνομα

Αστρίτσα 1 MW

Αστρίτσα 1 MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 999 kWp. Βρίσκεται στη θέση Αστρίτσα στο δήμο Παλαμά του νομού Καρδίτσας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW

Δωρ. Κλωνάρη & ΣΙΑ Ε.Ε. 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499kWp. Bρίσκεται στη θέση Αγκινάρα στο δήμο Πύργου του νομού Ηλείας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το

Ερμής 1 0,5ΜW

Ερμής 1 0,5ΜW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Παλιούρια στο δημοτικό διαμέρισμα Πετρανών στο δήμο Κοζάνης του νομού Κοζάνης. Ξεκίνησε τη λειτουργία

Καλάτζη II 0,5MW

Καλάτζη II 0,5MW Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 499 kWp. Bρίσκεται στη θέση Καλάτζη, στο Δομοκό του νομού Φθιώτιδας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και παράγει

elΕλληνικά